Naar alle blogs

Ik wist wel wat van inbound marketing, maar niet dat het zo diep ging

Ik wist wel wat van inbound marketing, maar niet dat het zo diep ging

Ibrahim Kartal (22) onderzoekt op welke Amerikaanse staat MochaDocs zich het beste als eerste kan gaan richten. Hij leert intussen veel over inbound marketing.

 Ibrahim Kartal

"Ik had niet echt een idee van wat contractmanagement was, maar de manier waarop Rob (oprichter -red.) het aan me uitlegde, de visie die erachter zat, dat sprak me wel aan. Ook de manier van werken bij MochaDocs vond ik bijzonder. Je hoeft hier niet te zijn, je bepaalt je eigen tijden, je eigen uren. Niet dat ik per se 's nachts wilde gaan werken, maar de open minded manier van werken sprak me wel aan."

 

Wat wilde je bij MochaDocs gaan doen?

"Voor mijn studie technische bedrijfskunde (Saxion) moest ik een afstudeerstage lopen. MochaDocs wilde de stap naar Amerika zetten. Ik bood aan om onderzoek te doen naar contractmanagement software in Amerika.

 

Bijvoorbeeld:

  • Wat is de omvang van de markt? 
  • Hoe ziet de markt eruit?
  • Wie zijn de concurrenten? 
  • Is de markt groeiende?

Daarbij paste ik modellen toe die bij mijn studie geleerd had, zoals de SWOT-analyse. Vervolgens heb ik specifieker onderzoek gedaan naar in welke staat MochaDocs het beste kon beginnen met SEA (adverteren via zoekmachines) en daar heb ik een specifieke aanbeveling bij gedaan. 

 

Hoe weet je welke staat het meest geschikt is?

"Ik heb onder andere gekeken naar hoeveel bedrijven je per staat hebt en op welke zoekwoorden het meeste gezocht wordt die in de buurt liggen van contractmanagement. Ook ben ik naar verhoudingen gaan kijken. In bijvoorbeeld Californië of New York zitten enorm veel bedrijven, maar adverteren is daar ook enorm duur. In Wisconsin is het dan weer goedkoper, maar daar is niet zoveel bedrijvigheid. Ik ben op zoek gegaan naar de sweet spot, waar je het meeste waar voor je geld krijgt."

 

Heb je veel nieuwe dingen geleerd tijdens je stage?

"Ik wist wel ongeveer hoe inboundmarketing werkte, maar dat het zo in details kon gaan, daar heb ik wel veel over geleerd. Ik dacht: zij vinden jou, maar hoe dat precies in elkaar steekt, daar heb ik nooit echt bij stilgestaan. Je kunt je bijvoorbeeld ook op zoekwoorden richten die wellicht niets te maken hebben met je onderwerp, maar toch relevant zijn. Of hoe je met marketingsoftware kun aantonen dat mensen bij je terecht zijn gekomen. Zo kwam ik zelf bij MochaDocs terecht via Twente.nl en dat kon ik gewoon via Hubspot terugzien."

 

Hoe is het om te werken bij MochaDocs?

"Je mag gaan en komen hoe laat je wilt. De sfeer is heel informeel, heel vriendelijk. Je hoeft niet om 9 uur met een stropdas aanwezig te zijn. Vaak kies je ervoor om samen pauze te houden. Het werken is wel echt op jezelf. Al is iedereen altijd bereid om je te helpen, daar niet van. Wanneer ik hulp nodig had, kon ik het vragen."

 

Met welke tegenslagen kreeg je te maken?

"Mijn tegenslagen kwamen voornamelijk vanuit mijn studie en niet vanuit MochaDocs. De afstudeerbegeleider gaf soms feedback op zijn eigen feedback waarbij hij weer wat anders zei. Zo blijf je bezig met aanpassen. Achteraf gezien had ik daar veel eerder over aan de bel moeten trekken. Iedereen bij deze begeleider bleek hetzelfde probleem te hebben. Dat heeft me uiteindelijk veel tijd en energie gekost."

 

Hoe kijk je nu terug op je afstuderen bij MochaDocs?

"Ondanks de tegenslagen was het een mooie periode. Ik heb er echt van genoten. Wat ik ook mooi vind is dat de resultaten van mijn onderzoek ook echt bruikbaar zijn voor het bedrijf, dat kreeg ik tenminste als feedback!"


Peter Buck
Peter Buck
June 2018

Stage

Bekijk alles