Naar alle blogs

"Ik dacht: ze keuren mijn budget wel even goed"

"Ik dacht: ze keuren mijn budget wel even goed"

Joshua LaCruz (22) krijgt een creatieve uitdaging tijdens zijn videostage bij MochaDocs. Intussen leert hij het één en ander over budgetteren en communiceren.

 

Joshua LaCruz"Een stage vinden voor mijn studie (MBO Mediavormgeving -red.) was niet bepaald makkelijk. Mijn moeder is me er zelfs mee gaan helpen, haha. Niet omdat er geen aanbod was hoor. Ik kon bijvoorbeeld zo bij lokale tv-zenders terecht. Natuurlijk leer je daar ook, maar je gaat vooral mee op reportage om even een persoon te filmen. Ik wilde graag echt iets meer doen met mijn creatieve ideeën."

 

Hoe kwam je dan bij MochaDocs terecht? Dat is toch helemaal geen mediabedrijf?

"Ze waren op zoek naar iemand die iets met video kon. Ik heb een kijkje op de website genomen en die zag er erg mooi uit. Ik dacht: deze mensen weten in ieder geval iets van vormgeving. Toen ik op gesprek ging was het voor mij echt een cultuurshock. In plaats mij te vertellen wat ik moest doen, vroegen ze aan mij wat ik kon bieden. Ik kwam met het idee van een bedrijfsfilmpje, maar dat werd gelijk van tafel geveegd..." 

 

'In plaats van mij te vertellen wat ik moest doen,

vroegen ze aan mij wat ik kon bieden...'

"..dan krijg je zo'n verhaal van wij zijn zo goed en dat wilden ze niet. Het was een heel dynamisch gesprek. Ik denk dat ik er wel drie uur heb gezeten. Na afloop had ik echt een goed gevoel. Hier wilde ik stage lopen."

 

Geen standaard promofilmpje dus. Wat dan wel?

"Al brainstormend kwamen we op de commercials van Centraal Beheer uit. Zij verkopen verzekeringen, nou niet echt een superspannend onderwerp, en als je eerlijk bent is contractmanagement dat voor veel mensen ook niet. Maar ze maken wel hele gave reclames die laten zien wat er gebeurt als je je niet verzekerd."

 

 

 

"Het is elke keer een superkort verhaal wat zowel spannend, grappig en dramatisch is. Ik weet nog wel die ene van een gezinnetje dat naar een safaripark gaat, weer naar huis rijdt en er een leeuw op het dak blijkt te zitten."

 

Heb je voor MochaDocs ook zulke spectaculaire ideeën bedacht?

"Ik heb uiteindelijk vier verschillende scenario's uitgedacht en er ook een storyboard voor gemaakt. Eén daarvan was best wel wild met onder andere een glijbaan, een zwembad en een stortvloed aan contracten."

 

ideeJoshua

Onderdeel van storyboard idee 'glijbaan'

 

"Toen ben ik wel even met mijn neus op de feiten gedrukt, want hoe wilde ik dit uitvoeren?"

 

Met genoeg geld lukt alles toch?

"Ja maar zo makkelijk ging dat niet, haha. Ik had voornamelijk gedacht vanuit de film maar nog niet echt over de kosten. Je moet natuurlijk wel goed aan niet-videomakers uit kunnen leggen waarom je een bepaald budget nodig hebt. Zo kost een professionele acteur ook al gauw 1000 euro per dag en camera's zijn ook niet goedkoop."

 

"Een startup moet natuurlijk op de centen letten. Bovendien heeft een goede filmmaker niet per se de beste camera nodig. Bram (copywriter bij MochaDocs -red.) wees mij op een Youtubefilmpje van filmmaker Phillip Bloom die met een onmogelijk slechte camera toch nog een toffe video neerzet."

 

 

 "Uiteindelijk hebben we het hele filmpje met een iPhone geschoten."

 

Hoe was je begeleiding vanuit MochaDocs?

"Inhoudelijk hebben Rob (oprichter) en Huib (teamleider) me geholpen om meer van MochaDocs en contractmanagement te begrijpen. Bram (copywriter) heeft naar het script gekeken en de tekst wat aangescherpt. Aaron (animator) gaf me tips over het storyboard en hoe de shots visueel in elkaar zaten."

 

WhatsApp Image 2018-02-28 at 10.02.46

De opnames van de uiteindelijke commercial

 

Wat vond je het lastigste aan je stage?

"Acteurs vinden duurde langer dan ik dacht. Sommige reageerden pas na twee weken. Toch ben ik wel erg blij met de twee acteurs die in de film meespelen. En natuurlijk ook wat ik eerder al noemde: een begroting maken. Ik dacht: ze keuren het wel even goed. Maar toen kwamen er steeds vragen van "Is dit echt nodig?" Daar heb ik wel een paar slapeloze nachten van gehad, als creatieveling wil je natuurlijk liefst het beste van het beste, maar uiteindelijk was het denk ik wel een goede leerschool voor mij." 

 

Hoe kijk je nu op je stage terug?

"De sfeer bij MochaDocs is vaak heel hartelijk en gezellig. Ik waardeer de eerlijkheid, humor en zelfspot van collega's. Je mag ook komen en weggaan wanneer je wilt en we eten vaak samen. Ik voelde me er thuis."

 

"Inhoudelijk heb ik meer over de praktijk geleerd. Hoe je acteurs vindt en hoe je een budget maakt. Ik heb meer ervaring opgedaan in het communiceren met mensen die niet per se video als vak hebben. Wat toch 99.9% van de wereldbevolking is, en precies dat worden mijn klanten later."

 

Mogen we ook het eindresultaat zien?

"Ja natuurlijk!"

 

 

Meer weten over de stage van Joshua? Hij heeft zelf een prachtig geïllustreerd eindverslag geschreven.

 

 


 

Wil je zelf ook stage lopen bij MochaDocs? Selecteer dan je studierichting.

 

Online Marketing Media, Informatie en Communicatie


Huib van der Struik
Huib van der Struik
June 2018

Blog Stage

Bekijk alles